Hjertelidelse hos hund

Dårligt hjerte hos hund

Hvad er dårligt hjerte hos hund?

Dårligt hjerte hos hund er en fællesbetegnelse over lidelser i hjertet, som gør, at hjertet ikke fungerer, som det skal.

Det kan skyldes

Hvad er symptomerne på dårligt hjerte hos hund?

Symptomerne kan variere fra helt milde, hvor hunden ”mangler et 5. gear” eller hoster lidt om morgenen til motionsintolerance og kraftig forøget vejrtrækning.

Langt hovedparten af hunde med dårligt hjerte viser ingen symptomer før lang henne i forløbet.

Bl.a. derfor er det årlige sundhedseftersyn, hvor hjerte og lunger lyttes på, vigtigt for din hunds sundhed.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen, dårligt hjerte hos din hund?

Der er flere metoder til at finde ud af, om hunden har en hjertelidelse og hvilken hjertelidelse, det drejer sig om.

Jeg starter med at spørge ind til hvilke symptomer, du som ejer har observeret og hvornår de optræder.

Det kan være, du som ejer har oplevet en eller flere af disse ændringer:

Dernæst foretager jeg følgende

Lytter på hjertet

I forbindelse med det årlige sundhedseftersyn (1. gang årligt) lytter jeg på hjertet på begge sider af brystkassen.

Nogle hjertefejl høres nemlig kun på den ene side.

Er jeg i tvivl, om hvorvidt alt er i orden, bliver ejer og hund sendt ud på en lille løbetur for, at få pulsen i vejret og så lyttes der igen. Nogle ”bilyde” er normale variationer og forsvinder ved højere puls.

Vi har i klinikken også mulighed for at benytte et elektronisk stetoskop, der dels kan forstærke lyde og dels kan flytte fokus fra dybt inde i brysthulen til ude ved ribbenene. Det er noget udstyr, der gør vores diagnosticering meget bedre.

Blodprøver

Nogle hjertelidelse kan man påvise via en blodprøve, f.eks fransk hjerte-lungeorm.

Man kan også måle en specifik markør kaldet pro-BNP, som ved et positivt svar fortæller os, at der er tale om en hjertelidelse og f.eks ikke en lidelse i lungerne.

Derudover er det helt klart på sin plads at tage en mere generel blodprøve, hvor både røde og hvide blodlegemer, elektrolytter og organprofilerne måles, eftersom et dårligt hjerte har stor indflydelse på resten af kroppens funktion.

Her i klinikken laver vi både testen for fransk hjerte-lungeorm og de udvidede blod-analyser, så du har svar indenfor 20 min.

Pro-BNP testen sender vi med kurer til Tyskland og har svaret efter få dage.

Blodtryksmåling

I klinikken har vi naturligvis også mulighed for at måle blodtrykket og det bruger vi også i forbindelse med de efterfølgende kontroller, som en pejling af medicinens effekt.

Afføringsprøver

Nogle orm vandrer i kroppen og kan forårsage skader i hjertet og/eller lungerne. Man kan påvise dem i en afføringsprøve, men da udskillelsen er svingende, kan man ikke være sikker på, at ormene ikke er problemet, selv om man ikke påviser dem eller æg i afføringen.

Røntgenundersøgelse

Ved røntgenundersøgelse af hjertet (og brystkassen) får man et statisk billede af hjertet og kan bl.a se, om hjertet er forstørret, har ændret form, om der er væske i brysthulen og om der er tumorer (kræftknuder) i brysthulen.

Ultralyds scanning

Vi har også mulighed for at ultralydsscanne hjertet og derved se dynamiske billeder af hjertet, både i tvær- og længdesnit. Her kan man direkte se, om f.eks klapperne ikke lukker ordentligt og tæt sammen, så der opstår tilbageløb.

Jeg er certificeret til at scanne hjerter og har derfor et utal af scanninger bag mig.

Hvordan behandles dårligt hjerte hos hund?

Behandlingen for dårligt hjerte gradueres efter, hvor alvorlig bilyden eller forandringerne er.

Medicinen er typisk en kombination af noget, der får hjertet til at trække sig bedre sammen blodtrykket til at sænke sig og fjerner væsken i lungerne

Hvordan vil det gå fremadrettet for hunde med dårligt hjerte?

Langt hovedparten af de hunde, vi starter behandling på tidligt i forløbet, klarer sig rigtigt godt, i rigtigt lang tid, når der er tale om hjerteklapper, der ikke fungerer ordentligt.

Hunde med forstørret hjerte eller forstørret hjertemuskulatur har en dårligere prognose.

Hvorfor får hunde dårligt hjerte?

Lidelser i hjertet kan skyldes flere ting, det kan være

 

Hvad er risikoen for, at din hund får dårligt hjerte?

Mere end 10% af alle hunde går rundt med et hjerte, der ikke arbejder, som det skal.

Langt de fleste af disse 10% viser ingen tegn på sygdom, før langt henne i forløbet, hvor det kan være vanskeligt at afhjælpe situationen.

Hvorfor kan en hund gå i lang tid med et dårligt hjerte og stadig virke rask?

Oftest skyldes ”dårligt hjerte” et problem med enten hjerteklapperne eller selve hjertemuskulaturen, der bevirker, at blodet ikke pumpes effektivt rundt.

Kroppen er imidlertid i stand til at tilpasse sig et dårligere kredsløb ved bl.a. at hæve blodtrykket og øge pulsen.

Derfor kan hunden stadig spille bold og være glad, men på et eller andet tidspunkt overhaler sygdommen kroppens mulighed for at kompensere og så kommer symptomerne på nedsat hjertefunktion.

Hvad gør man, når ens hund har fået konstateret en hjertelidelse?

Der er jo flere forskellige former for hjertelidelser, men som nævnt er der to hovedgrupper af problemer: Hjerteklapperne eller hjertemuskulaturen og når man skal sætte en behandling i gang, er det vigtigt, at man har stillet så præcis en diagnose som muligt, ligesom man har undersøgt for andre underlæggende lidelser i forbindelse med det dårlige hjerte.

Ofte vil man give noget medicin, som afhjælper situationen ved at få hjertet til at arbejde bedre og sænke blodtrykket, ligesom det kan være nødvendigt at give væske drivende medicin.

Nogle ejere har det meget svært ved tanken om, at deres hund resten af livet dagligt skal have medicin, men når man har snakket med dem om, hvad medicinen gør og den positive effekt, det har på hundens tilværelse, så vil langt de fleste gerne alligevel.

Vi har mange hunde i klinikken, der fungerer rigtigt godt på deres hjertemedicin og har gjort det i flere år, så dét at få stillet diagnosen ”nedsat hjertefunktion”, er ikke ensbetydende med slutningen for ens hund.

Hvad kan man gøre for at forebygge dårligt hjerte hos hund?

Genetisk forebyggelse

Infektiøs forebyggelse

Behandl infektioner

Parasitær forebyggelse

Normal vægt:

Fodering og kosttilskud