Vaccination
Vaccinationer til hunde – hvorfor og hvilke muligheder er der?
Hvorfor skal hunde vaccineres?
Der er intet krav i Danmark om, at hunde skal vaccineres, men når man vaccinerer, forebygger man, at de bliver syge, da man får immun systemet til at danne antistoffer, der beskytter mod de sygdomme, man vaccinerer imod.
Hvis din hund ikke er vaccineret, er der en reel risiko for, at den får en virusinfektion, som er vanskelig eller umulig at behandle.
Hvis det sker, kan hunden blive alvorlig syg eller måske dø, hvis den ikke er vaccineret.
Hvad kan hunde vaccineres mod?
-
Hundesyge
-
Parvovirus
-
Smitsom leverbetændelse
-
Kennelhoste (parainfluenza)
-
Leptospitose
-
Rabies
-
Borreliose
-
Herpes
Hvad er symptomerne på hundesyge?
Hundesyge er en meget alvorlig og smitsom sygdom, som giver feber, opkast, diarré og derudover nervesymptomer som kramper, manglende muskelkoordination og blindhed. Der er ofte en dødelig udgang.
Hvad er symptomerne på parvovirus?
Der er tale om en meget smitsom sygdom, som især angriber hvalpe, men alle ikke-vaccinerede hunde er modtagelige.
Virus angriber slimhinden i tarmen og giver voldsom og blodig diarré. Hjertemuskulaturen kan også angribes. Oftest dør hunde, hvis de får en infektion med parvovirus.
Hvad er symptomerne på smitsom leverbetændelse?
Feber, opkast, sløvhed, diarré, flåd fra øjne og næse samt ødemer er noget af det, man ser hos hunde med smitsom leverbetændelse. Virus angriber unge hunde hårdest og op til 30% af de smittede hunde dør.
Hvad er symptomerne på kennelhoste?
Ved kennelhoste er det karakteristisk, at hunden hoster voldsom og vedvarende. Hosten kan være så voldsom, at hunden kaster op.
I nogle tilfælde udvikler kennelhosten sig videre til en regulær lungebetændelse.
Hvad er symptomerne på leptospirose?
Sygdommen kaldes også for ”rottesyge”, da det skyldes en bakterie, som rotter, mus og andre gnavere udskiller via deres urin. Symptomerne kan være meget forskellige, men der ses nedstemthed, opkast, diarré og led-/muskelsmerter. Senere i forløbet ses lever- og nyresvigt og dødeligheden er høj.
Obs leptospirose er en zoonose, d.v.s. den kan smitte til mennesker!
Hvad er symptomerne på rabies?
Rabies er en meget alvorlig virusinfektion, der angriber nervesystemet og giver hjernebetændelse.
Sygdommen er dødelig og ikke noget, vi ser i Danmark. Men det er klart, at der kan være risiko for øget smitte i takt med import af hunde fra lande, hvor der er rabies
Hvad er symptomerne på borreliose?
Borrelia-bakterien overføres via flåter og smittede hunde kan virke udmattede, have feber og ledsmerter, som kommer og går. Nogle får også problemer med nyrerne og hjertet.
Hvad er symptomerne på herpes?
Herpes kan forårsage kennelhoste, men i forbindelse med drægtighed kan herpessmitte resultere i abort, dødfødte eller svageligt fødte hvalpe, eller hvalpe, som dør i løbet af de første leveuger.
Hvordan smitter virusinfektioner hos hund?
De fleste vira smitter via sekreter, d.v.s nys, host, savl og afføring.
Leptospirose smitter via urin og urininficeret vand.
Borreliose smitter via flåter, mens herpes for den drægtige tæves vedkommende smitter fostrene.
Hvad skal min hund vaccineres imod?
Alle hunde bør vaccineres mod hundesyge, parvovirus, smitsom leverbetændelse og leptospirose.
Steder, hvor mange hunde er samlet, som i pensioner, på internater og på udstillinger, udgør også en høj smitterisiko for bl.a kennelhoste og det bør man tage med i sin overvejelser omkring vaccinevalg.
I mange hundepensioner er det et krav, at hundene er vaccineret mod kennelhoste.
Rabiesvaccination er et krav for at kunne rejse ind i mange lande, inkl. hvis man skal til Bornholm via Sverige. Se reglerne for rejse med hund på
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Rejse_med_kaeledyr
Borreliose-bakterien findes hos ca 20% af de danske skovflåter. Jagthunde og andre hunde, der færdes meget i naturen, skal overveje at blive vaccineret mod borrelia.
Hvis der er tale om en hunhund, man skal avle på, vil det være en rigtig god idé at vaccinere hende mod herpes. Ca 80% af alle hunde er bærere af herpes.
Hvad kan jeg gøre for at forebygge virusinfektion hos min hund?
-
Regelmæssig vaccination
-
Undgå at komme i kontakt med smittede dyr
Hvor tit skal min hund vaccineres?
Din hvalp skal basisvaccineres to gange med 3-4 ugers mellemrum
Derefter når den er 1 år gammel og herefter er én årlig vaccination dækkende, men det er forskellige vacciner, der gives. Nogle beskytter mod infektion i 1 år, andre i 3 år, men hvis du tager sundhedsbogen eller passet med, så sørger vi for, at din hund får lige netop de vacciner, den har brug for.