Ørelidelser hos hund

Hvad er ørelidelser hos hund?

Dårlige ører dækker alt fra mild irritation med rødme af øreflappen til den voldsomme betændelse i øret med flåd fra øret og smerter.

Hvad er symptomerne på ørelidelser?

Symptomerne er typisk, at din hund ryster på hovedet, ørerne lugter, der kan være meget ørevoks eller flåd fra øret og din hund kan vise tegn på nedsat hørelse.

Hvordan kan jeg som dyrlæge stille diagnosen ørelidelser?

Diagnosen dårlige ører stilles på baggrund af symptomerne kombineret med en undersøgelse, hvor jeg med et otoskop kigger ind i øregangen. Et otoskop (et apparat, hvor lys kommer igennem en lille tragt) bruges til at se ned i øregangen, hvordan der ser ud i den vandrette øregang eller om trommehinden er sprunget.

Infektion i øret – ”ørebetændelse” – er ofte relateret til dét, der betegnes det ydre øre, d.v.s. øreflap og øregang. Årsagen kan være bakterier eller gærceller og det kan være begge ører eller kun det ene, der er angrebet.

Hvordan behandles ørelidelser hos hund?

Ved rødme af øreflappen, men ingen tegn på infektion i øregangen, behandles typisk lokalt med irritationsdæmpende salve.

Ved tegn på infektion af øregangen, renses ørene i narkose.

 

Hundens øregang består af en lodret og en vandret del, som slutter ved trommehinden.

 

Den vandrette del kan ikke renses op uden bedøvelse primært grundet tre faktorer:

  • Det er en smertefuld lidelse at have betændelse i øret. Det indre øre og øjet er de eneste frie nerverender, dyr og mennesker har; de er dermed ikke beskyttet, så når der er betændelse, gør det meget ondt og smerterne bliver ikke mindre af, at en dyrlæge begynder at skylle og renset øret.
  • Den vandrette del af øregangen ender ved trommehinden. Den kan være sprunget pga. betændelsen, men den skal ikke ødelægges, fordi hunden i smerte bevæger hovedet, imens dyrlægen renser det op.
  • Den vandrette del af øregangen kan være forsnævret, hvilket vanskeliggør oprensningen.

Hvis man kun renser manuelt og uden bedøvelse, får man ikke renset den vandrette del op, og derfor kan infektionen blusse op igen kort tid efter at behandlingen er slut.

På denne måde øger man også risikoen for udvikling af antibiotikaresistens, hvilket man jo på ingen måde ønsker.

I forbindelse med oprensningen, udtager jeg en steril prøve med en vatpind, fra den vandrette del af øregangen, som undersøges i laboratoriet. Alt afhængig af resultatet af laboratorieundersøgelserne, behandles med den medicin, der er fundet virksom. Din hund vil også på smertestillende medicin.

Hvordan vil det gå fremadrettet med din hund, hvis den har en ørelidelse?

Vendingen ”En gang dårlige ører, altid dårlige ører” skal forstås på dén måde, at har din hund haft ørebetændelse, er den disponeret for at få det igen, men der er heldigvis meget, vi i samarbejde kan gøre, for at forebygge dette.

Hvorfor får hunde ørelidelser?

Der kan være mange årsager til ørelidelser

Langt hovedparten af ørelidelser skyldes allergi, også selv om det kun er et øre, der har symptomer.

Ud over forandringerne i øret vil man ofte kunne se andre tegn på hudproblemer såsom

over hele kroppen, eller lokalt på:

Skabmider ses oftest hos jagthunde og er karakteriseret ved hævelse af øreflappens rand samt kløe. Miden kan påvises via et skrab fra øreranden, som så undersøges under mikroskop.

Blodøre ved man ikke eksakt, hvorfor de opstår. Det kan være fordi, hunden er irriteret i øret og ryster/klør meget, men det kan også være en allergisk eller en autoimmun reaktion.
Blodører kan forsøgsvis tappes, men som oftest ender det med en operation.

Ørelidelser går ikke over af sig selv og jo længere tid, tilstanden har stået på, jo mere omfattende er forandringerne og jo længere tid skal hunden i behandling.

Hvad er risikoen for, at din hund får ørelidelser?

Mange hunde får et behandlingskrævende problem med deres ører på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det værste, du kan gøre som ejer er, at se tiden an – det gør det kun værre.

Så hvis du har mistanke om, at din hund ”har noget” med ørerne, så skal du ringe og booke tid, så vi kan få det undersøgt.

Det er altid bedre at tage problemerne i opløbet.

Hvad kan man gøre for at forebygge ørelidelser hos hund?

Man kan gøre flere ting, bl.a

Hvilket foder vil være godt til at forebygge hvis din hund har en ørelidelse ?

Vi anbefaler Hills produkterne Derm Complete Hill’s Prescription Diet, Derm Complete Hill’s Prescription Diet,  eller Hill’s Prescription Diet z/d, hvor vi vælger ud fra, hvad vi vurderer, der vil passe bedst til lige netop din hund

Hvilket ørerensemiddel vil være godt til at forebygge ørelidelse hos hund ?

Vi har flere forskellige typer af ørerensemiddel i klinikken, og med baggrund i vores viden og kendskab til din hund, anbefaler vi den slags, der vil være optimalt i det givne tilfælde.

Hvad gør man, hvis de forbyggende tiltag mod ørelidelserne hos hund ikke virker?

Hvis man har forsøgt diverse tiltag uden succes og hunden igen og igen får problemer med ørerne, anbefaler vi en ny resistensundersøgelse og nye blodprøver.