Betændte/fyldte analkirtler

 

Hvad er betændte/fyldte analkirtler hos hund?

Analkirtler er egentlig to små sække, der er placeret i endetarmsåbningen. De frigør normalt et duftssekret, som afsættes med afføringen. Når der ophobes sekret i dem, bliver de fyldte og der kan gå betændelse i dem.

Hvad er symptomerne på betændte/fyldte analkirtler hos hund?

Symptomerne er typisk, at din hund kører på enden og/eller slikker sig meget bagi. Sommetider gør betændelsen, at der kommer opbrud i huden omkring anus, hvilket ligner en sprunget byld.

I sjældne tilfælde bliver hunden så smertepåvirket bagi, at den nægter at bevæge sig og virker lammet.

Hvordan kan jeg som dyrlæge stille diagnosen betændte/fyldte analkirtler?

Diagnosen fyldte/betændte analkirtler stilles på baggrund af symptomerne kombineret med en undersøgelse, hvor jeg med en finger mærker på analsækkene via anus.

Hvordan behandles fyldte/betændte analkirtler hos hund?

Fyldte analkirtler tømmes via klemning. I sjældne tilfælde er dette ikke muligt (sekretet er så massivt, at det ikke kan komme ud af åbningen i sækken) og her bedøves hunden og så skylles analkirtlerne.

I tilfælde af betændelse i analkirtlerne, gives medicin både rektalt og via injektion og ejeren får medicin med hjem i form af tabletter til forsat behanding.

Hvordan vil det gå fremadrettet med din hund, hvis den har fyldte/betændte analkirtler?

Har din hund en gang haft fyldte/betændte analkirtler, er der risiko for, at problemet opstår igen, med mindre man gør nogle forebyggende tiltag.

Hvorfor får hunde fyldte/betændte analkirtler?

Der er mange årsager til analkirtelproblemer:

Hvad er risikoen for, at din hund får fyldte/betændte analkirtler?

Rigtig mange hunde får et behandlingskrævende problem med deres analkirtler på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Hvad kan man gøre for at forebygge fyldte/betændte analkirtler hos hund?

Man kan gøre flere ting, bl.a:

Hvilket foder vil være godt til at forebygge fyldte/betændte analkirtler hos hund?

Hvilket tilskud vil være godt til at forebygge fyldte/betændte analkirtler hos hund?

 

Glandex er et tilskud, der er lavet specielt til hunde med analkirtelproblemer.

Det understøtter den normale analkirtelfunktion ved bl.a at indeholde fibre, antioxitanter og probiotika og et særligt stof udvundet af ananas, der virker antiinflammatorisk.

Glandex er udviklet i USA, hvor det betegnes som ”produktet, der gør operation overflødig” og vi har også rigtig gode erfaringer med det. Det er små, bløde godbidder, som gives som et dagligt tilskud doseret efter hundens vægt.

Alternativt kan man give et tilskud kaldet Pro-fibre, der gør, at afføringen bliver mere formet og dermed bedre presser analkirtelsekret ud. Det er godt til dem, der ikke bryder sig om de bløde godbidder.

Hvad gør man, hvis de forbyggende tiltag mod fyldte/betændte analkirtler hos hund ikke virker?

Hvis man har forsøgt diverse tiltag uden succes og hunden igen og igen får problemer med analkirtlerne, anbefaler vi en operation, hvor vi fjerner analkirtlene i begge sider.